Водеща новина от Спорт

От епидемиолог: Бъдете търпеливи, до 2-3 седмици трябва да има добри новини за пандемията

В понеделник регистрирахме 200-ния потвърден случай на COVID-19 в България. Времето, което беше необходимо за да бъдат докладвани първите 100 случая, беше 12 дни. За вторите 100 случая бяха достатъчни по-малко от 4 дни! Това е ясен признак за ускоряване на заболеваемостта. Какво можем да очакваме през следващите дни и седмици от епидемията в България?

 

Ще започна с две добри новини. Първо, фактът че дотук има само 3 смъртни случая е известен окуражителен прогностичен белег за размера на реалната епидемия - т.е. за броя на все още неразкритите случаи, за които не знаем, че са заразени. И, второ, благодарение на стряскащия пример на Италия и на ранна мобилизация България предприе първите мерки за ограничаване на предаването доста експедитивно и рано.

 

В това отношение имаме известна преднина в сравнение с други държави в Европа, гледано спрямо етапа на епидемията у дома. В случая правителството трябва да бъде похвалено за бързината на мерките и за това, че даде силен мандат на специалистите от щаба за борба с епидемията.

 

Стъпките за социално дистанциране са най-ефективният инструмент за пресичане на пандемията. Интензивните социални контакти са "горивото" на епидемиите от въздушно-капкови инфекции. Когато хората в обществото контактуват помежду си с голяма честота, епидемията лумва. Когато хората си останат вкъщи, контактите спират и това отнема "кислорода" и "задушава огъня".

 

Само че при коронавируса резултатът не идва моментално след въвеждане на мерките. Така е поради една особеност, която съм коментирал и преди. Това е дългото време, което минава от момента на заразяването до настъпването на тежките симптоми. Забавянето в протичането на инфекцията съответно води до подобно по дължина забавяне между момента, в който сме въвели мерки за социално дистанциране, и момента, в който те биха дали желания резултат (намаляването на броя на заболелите и починалите).

 

Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица, ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано - доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези, които се разболеят, да речем, след две семици, ще са хора, заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н.

 

На практика това означава, че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват, докато не мине близо месец.

 

Нещо повече - през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно.

 

Подобно нещо, макар и в друг мащаб, се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са "заключени" вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфецкията всеки ден.

 

И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.

 

Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна "временна мярка за неотклонение"?

 

Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по който работят мерките за справяне с коронасируса, ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично, да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта, че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо.

 

Ако стриктно си стоим вкъщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки, въведени преди 10 дни.

 

И после, една седмица по-късно, се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението, въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.

 

Ето - успях и да завърша с добра новина!

 

Авторът е епидемиолог от Оксфордския университет и е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести. Текстът е от профила му във "Фейсбук" и е публикуван от dnevnik.bg с негово съгласие.

 


Повече новини прочетете в

Новини от Спорт

13 клуба от Първа и Втора Бундеслига са пред фалит

13 от общо 36-е германски клуба на Бундеслигата и втора дивизия са заплашени от фалит заради спирането на мачовете от първенството поради па...

Два варианта за нов наставник на Царско село

Ръководството на Царско село обсъжда два варианта за нов старши треньор на тима. Засега от клуба пазят имената им в тайна. Става въпрос за м...

Зверев: Спирането на сезона определено не ми помага

Първата ракета на Германия при мъжете Александър Зверев сподели, че спирането на сезона не му помага, тъй като е имал възможност да натрупа...

Моят любим спортен момент: Интервюта с Краля и Магьосника

В условията на извънредно положение и ежедневието на спортния журналист е крайно променено. В друга ситуация много от българските представит...

Kвалификационните турнири за Токио до 29 юни 2021 г.

Всички квалификационни турнири за Олимпийските игри в Токио ще завършат до 29 юни 2021 година. Това се казва в писмо от Международния олимпи...

ЦСКА стартира кризисния план от следващия сезон

В ЦСКА обмислят намаляване на бюджета за заплати от следващия сезон. "Армейците" ще позатегнат коланите подобно на всички останали родни клу...

Поглед назад: Младият Димитров подчини №7 в света в Маями (видео)

Борбата с разпространението на опасния нов щам на коронавирус наложи безпрецедентни мерки в света на спорта, в това число и тениса. Всички т...

Барбара Шет: Засега Федерер е най-великият, но...

Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович доминират мъжкия тенис в последните 15 години, разбивайки всички рекорди и извличайки най-добр...